Voordelige e-mailmarketing met Amazon SES (op eigen server)


WordPress maakt standaard gebruik van een specifieke functie voor het versturen van e-mails (php mail). Dit levert vaak ontvangstproblemen op en kunnen bij de ontvangers soms zelfs tot een SPAM-melding leiden. 

Om dit te voorkomen, is het mogelijk om de daadwerkelijke verzending niet via de eigen server te laten verlopen maar via een SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) provider.

SMTP is een industriestandaard voor het verzenden van e-mails. Een goede SMTP-configuratie helpt een slechte leverbaarheid (lees het belanden van e-mails in de spambox!) te voorkomen door een verificatie te gebruiken. Indien de juiste verificatie er niet is, gaan e-mails in de SPAM-map of in het ergste geval....ze worden helemaal niet afgeleverd. 

Ik adviseer je de gratis WordPress plugin: FluentSMTP op te zetten.

Waarom FluentSMTP

Omdat STMP in de basis niet goed beveiligd is (en je wilt niet dat jouw e-mails in de spam boxen belanden of in het ergste geval helemaal verwijderd worden door e-mail servers) dien je ook maatregelen te nemen om je domein te beschermen. Dit kun je doen door een API Connectie.

Je hebt een API (Application Programming Interface) connectie waarmee je jouw STMP systeem (zoals FluentSMTP) kunt verbinden met een Email Service Provider (zoals Amazon SES) om je e-mails te versturen (nog niet weggaan, het wordt écht allemaal heel duidelijk voor je! 😁)

SMTP is dus een software interface die het mogelijk maakt om twee applicaties met elkaar te laten communiceren en maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen.  Het maken van zo’n API koppeling is belangrijk om de communicatie tussen digitale systemen te optimaliseren. WordPress is hier gek op want e-mails sturen vanuit WordPress alleen (zonder API connectie) kan je website traag maken (en eventueel andere websites op je server). 

Waarom Amazon Email Service (SES)

Amazon SES (Simple Email Service) is een betrouwbare, kosteneffectieve e-mail dienst waarmee je makkelijk en kostenbesparend (bulksgewijs) e-mails kunt sturen en ontvangen met je eigen e-mail adres en domein.

Wil je meer en grotere mailingen versturen (zoals je nieuwsbrief) dan raad ik je aan om gebruik te maken van FluentCRM. In combinatie met FluentSMTP een match made in heaven én je bespaart op dure maandelijkse abonnementskosten op e-mailmarketing systemen zoals Activecampaign. Ik ben een enorme fan van Activecampaign en heb zelfs een gratis Activcampaign training (basis) maar ik snap dat de maandelijkse kosten de spuigaten kunnen uitlopen 😊

Voor de prijsstelling is FluentCRM écht één van de goedkoopste diensten. Je betaalt slechts $ 0,10 voor iedere 1.000 e-mails die je stuurt. 

Het opzetten van een Amazon SES account

Stappen voor het opzetten van je Amazon SES Account

Stap 1. Ga naar Amazon SES Website

Ga naar de Amazon SES website en klik op de 'Get started with Amazon SES' button 

Stap 1. Amazon SES account

Step 2. Maak een account aan

Op de volgende pagina heb je 2 opties:

  1.  Inloggen in een bestaand account
  2.  Het aanmaken van een nieuw account
Stap 2. Maak een nieuw AWS account aan

Stap 3. Vul al je gegevens in

Vul, in dit 5-stappen proces al je gegevens in van contact- en betaalinformatie, verificatie enz.
Vul bij de één en laatste stap bij Support plan: Basic (Free) in.

Stap 4. Gebruikers toevoegen

01. Klik in je account onder je naam op 'My Security Credentials'

Stap 4. Gebruikers toevoegen Amazon SES account


02. Klik vervolgens in de linker menu op 'Users' en 'Add User'

Stap 4. Voeg een Amazon SES gebruiker toe


03. Vul een username in en tik de checkbox 'Programmatic access' aan en klik vervolgens op de blauwe button: 'Next Permission'

Stap 4 Username toevoegen Amazon SES account maken


04. Klik op het volgende scherm op 'Attach existing policies directly' en tik in de zoekbalk SES en selecteer
AmazonSESFullAccess en daarna SNS en selecteer AmazonSNSFullAccess en klik op 'Next: Tags'

stap 4. Amazon SES account aanmaken


05. De Tag is optioneel en je kunt direct naar de volgende stap 'Next: Review' gaan. 


06. Review de instellingen. Let op dat bij AWS access type: Programmatic Access en bij Permissions AmazonsSESFullAccess en AmazonSNSFullAcces is ingevuld (zie screenshot hieronder):

Stap 4. Review opzet gebruikers Amazon Ses Account


Klik op 'Create User'


07. Je hebt nu een gebruiker aangemaakt en Amazon SES heeft een access key en een secret key voor je aangemaakt. Je kunt deze keys ook als een .csv bestand downloaden. 

Stap 4. Amazon SES account gebruiker aangemaakt


De volgende stap is om deze codes in de instellingen in te vullen bij je SMTP Provider.


In deze stap leg ik je uit hoe je dit kunt koppelen met de FluentSMTP provider.

Stap 5. Het verifiëren van je e-mail adres

01. Ga naar Amazon SES Console en naast je naam in de header op de regio selector. Je dient hier een regio te selecteren waar jij je e-mailadres wilt verifieren. Ik heb Europe Paris geselecteerd. Let op: selecteer waar je het dicht in de buurt gevestigd bent. 

stap 5. Amazon SES email adres verifieren


02. Klik links bij 'Indentity Management' op 'Email Addresses'

Stap 5. Email adres verifieren in Amazon SES


Klik bovenaan op de blauwe button: 'Verify a New Email Address'

Stap 5. Het aanmaken en verifieren van een Amazon SES accoount


03. Type je e-mailadres in die je geverifieerd wilt hebben en klik op de blauwe button: 'Verify This Email Address'


04. Check je inbox van het e-mail adres in bovengenoemde stap en klik op de link in het bericht.


05. In je Amazon SES console, onder Identify Management, kies Email Addresses. Als het goed is, staat er nu achter je e-mails adres bij Verification Status in het groen verified!

Stap 6. Het verifiëren van je Domein

01. Als je gebruik wilt maken van Amazon SES dan wil Amazon dat je jouw email adres of domein verifieert. Dit ter bevestiging dat het domein en/of e-mail adres van jou is en om te voorkomen dat anderen hier gebruik (of misbruik) van maken. 

Ga naar je Amazon SES Console en selecteer aan de linkerkant bij 'Identify Management' 'Domains'. Zie ook substap 2 onder stap 5.


02. Klik op de blauwe button 'Verify a New Domain'

03. Vul je domeinnaam is en selecteer de optie 'Generate DKIM Settings' Klik hier voor informatie over DKIM.

04. In de 'Verify a New Domain' pop up zie je nu de Domain verification Record gegevens. Het is de bedoeling dat je deze gegevens instelt bij de DNS Settings van je host. 

Het verifieren van je domein in Amazon SES

Ik host mijn website bij Siteground. Om daar een DNS record toe te voegen ga je naar Websites > Klik op Site Tools > Domain > DNS Zone Editor.

DNS Records aan Siteground toevoegen
DNS Records in Siteground toevoegen


Mocht jij ergens anders hosten dan kun je Googelen:
DNS records toevoegen [NAAM HOSTINGPROVIDER]

06. Bij stap 04. hierboven heb je ook DKIM gegevens ontvangen. Deze kan je op exact dezelfde manier verifiëren bij je hostingpartij. Selecteer nu in plaats van TXT CNAME en vul de door Amazon SES verstrekte DKIM gegevens bij CNAME in. 

Veiligere e-mail met DKIM

DKIM (DomainKeys Identified Mail) kun je instellen voor je domeinnamen. Deze techniek ondertekent e-mails met een sleutel en is de bevestiging dat de verzonden e-mail daadwerkelijk van jou afkomstig is. 


FluentSMTP met Amazon SES account verbinden

stap 1

Na het downloaden en activeren van de plugin Fluent SMTP is de plugin te wijzigen via je Worpress Admin > Instellingen > FluentSMTP

Ga naar tabblad Settings en klik op '+Add Another Connection

FluentSMTP instellen met een Amazon SES account
stAp 2

Klik op 'Amazon SES'

FluentSMTP opzetten met een Amazon SES account
stap 3

Afzender instellingen

In het volgende scherm dien je de afzendergegevens in te vullen die jij van Amazon SES hebt ontvangen. Je start met het invoeren jouw afzender e-mail in (bijvoorbeeld info@vankliknaarklant.nl)  en omschrijf de afzender naam (bijvoorbeeld: Ria Kaashoek | Van Kliknaarklant) 


Daarna is de Access Key en Secret Key aan de beurt. Deze gegevens heb jij  in het proces van Amazon SES hier ontvangen.

!!Let op!! Vul bij Region, de regio in die je hier in je Amazon SES account (je geverifieerde email adres in je Amazon SES account)  hebt ingevuld! 


Klik op Save Connection Settings en je bent klaar om je e-mails te versturen! 

stap4

Maak een Test E-mail 

Klik bovenin de header van Fluent SMTP plugin op 'Email Test' 

Je kunt nu een e-mailadres versturen en checken of alle instellingen correct zijn ingesteld. Ik heb overigens de HTML instellingen op aan staan 😉

In de Fluent SMTP Menu kun je bij e-maillogs ook checken of je e-mails goed zijn verzonden en eventueel vanuit deze functie je e-mail nog een keer versturen.

Maak het je gemakkelijker én goedkoper door gebruik te gaan maken van Amazon SES en FluentCRM. Sluit je vandaag nog aan bij deze populaire service en blijf in contant met je klanten! 

pinit fg en rect red 28

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Van Klik naar Klant Stappenplan

In 9 Stappen een

Winstgevend en Succesvol

online bedrijf opzetten?

>