In deze podcast deel ik 10 slimme conversietips voor je website om van kliks, klanten te maken. Tips die je direct zelf kunt toepassen!
Je kunt jezelf ook abonneren & luisteren via Apple Podcasts (voorheen Itunes),
Spotify, Google Podcasts of Soundcloud
First things first. Wat is een conversie?
Conversie betekent letterlijk ‘omzetten’ of ‘omzetting’.
In het algemeen is een conversie een actie waarvan jij wilt dat bezoekers deze uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van je digitale weggever, het aankopen van je online training of het invullen van je contactformulier.
Een conversie kan ook uitgedrukt worden in percentages. Dit is de verhouding tussen het aantal bezoekers en het aantal voltooide conversies.
Wanneer bijvoorbeeld 100 mensen de landingspagina voor je digitale weggever hebben bezocht en 10 mensen hebben deze digitale weggever aangevraagd, dan heb je een conversiepercentage of conversieratio van 10%.

1. Maak gebruik van Social Proof
Verkopers van (vul zelf maar in) en waar de sales vanaf druipt, kent iedereen. Maar wat nu als de klant zichzelf overtuigd zonder een gelikt verkooppraatje?
In plaats van enorm druk te zijn met pitchen, kun je beter de resultaten (die jouw klant wil!) laten zien door middel van Social Proof. Zonder gladde verkooppraatjes.
Sociale bewijskracht (Social proof) is het fenomeen waarbij de waarde van iets bewezen wordt door de mening, feedback en acties van anderen. Mensen bepalen hun mening voor een groot gedeelte door naar anderen te kijken. Hoe andere mensen denken over bepaalde producten of diensten, beïnvloedt ons zo sterk dat wij bijna geneigd zijn om die mening over te nemen.
Zet daarom screenshots en/of testimonials op je website, salespage, webshop en digitale weggever. Referenties, reviews/testimonials stralen vertrouwen uit, zeker als bedrijven of personen zichzelf hierin herkennen. Mensen zijn kuddedieren, ze kijken graag hoe anderen het doen of zouden doen of hebben gedaan. Geef daarom ook weer wat bijvoorbeeld de populaire producten of blogs zijn of hoeveel exemplaren er van iets zijn verkocht.
2. Zet een 'exit intent' op je website
Op het moment dat je een website verlaat (= exit intent), verschijnt er een pop-up in beeld waarin je (nog even snel) wordt gevraagd naar een specifieke actie zoals in schrijven voor een nieuwsbrief. Slim! Want als online ondernemer heb je er waarschijnlijk veel tijd, geld en energie in gestoken om een bezoeker naar je website te krijgen. Dan wil je er ook alles aan doen om deze bezoeker te houden. Een weetje: wist je dat 96% van de bezoekers na het verlaten van je website nooit meer terugkomt? Tover je website om in een leadgeneratiemachine met deze tool.
3. Test de snelheid van je website
Snelle websites kunnen leiden tot meer verkopen. Of andersom: trage websites zorgen voor minder verkopen .
Bezoekers haken al snel af als het laden van een pagina te lang duurt. Optimaliseer de snelheid om jouw conversiepercentage te verhogen. De snelheid van een website is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld de grootte van een webpagina, de serversnelheid en de internetsnelheid van de bezoeker.
De snelheid van je website meet je bijvoorbeeld met Google Pagespeed. Je ziet dan na het invoeren van je website url een overzicht van jouw resultaat en mogelijke verbeterpunten.
4. Call to Action
Een Call To Action, afgekort CTA, is een tekst of afbeelding die bezoekers triggert een bepaalde actie uit te voeren. Voorbeelden zijn: het opnemen van contact, het inschrijven voor een nieuwsbrief, het kopen van een product of meer lezen over een tekst.
Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel websitepagina’s doodlopende straatjes zijn zonder een duidelijke call-to-action. Ook als je niet online verkoopt, moet je aansporen tot actie. Al is het maar door een link te plaatsen naar je contactpagina.
Belangrijk is ook dat je één primaire call-to-action hebt. Vermijd het plaatsen van verschillende knoppen die allemaal om aandacht schreeuwen.
Herhaal je call to action ook op het einde van je (blog)pagina. Bij een blog kan dit zowel in het midden als aan het einde van je blog.
5. Opsomming(lijstjes)
Weet je dat lijstjes / bulletpoints / opsommingstekens / opsommingslijstjes enorm effectief zijn?
Ze trekken namelijk de aandacht en met name als je scannend leest dan gaat je aandacht eerst naar de de titels, de kopjes én de bulletpoints. Daarnaast blijkt dat men informatie die in de lijstjes staat, sneller opneemt. Super handig om te weten .
Zorg daarnaast dat je veel witruimte hebt en voorkom ellenlange lappen tekst. Heb je veel tekst, kijk of je deze kan onderverdelen in opsommingen.
6. Schaarste creëren
Schaarste is een veelgebruikte methode op webshops of voor de verkoop van producten of diensten via webinars. Door te vermelden dat een product nog maar beperkt in voorraad is of moeilijk te verkrijgen is, wordt het aantrekkelijker.
Dit komt door het zogenaamde FOMO effect - Fear of Missing Out. De de angst om iets mis te lopen of een achterstand op te lopen in vergelijking met anderen. Het is volkomen menselijk om onderdeel van iets te willen zijn. De angst om iets te ‘missen’ zet mensen aan tot actie. Hoewel je er wel wat voorzichtig mee om moet gaan, biedt het mooie saleskansen.
Tijdslimieten en termen als ‘OP=OP’ zorgen onbewust voor meer aankoopdrang. Bezoekers krijgen het gevoel dat ze snel moeten beslissen. Niemand wil tenslotte een goede deal mislopen. Creëer schaarste op jouw website en verhoog je verkopen 🙂
Schaarste creëren je door bijvoorbeeld met een countdown timer te werken.
7. Onweerstaanbaar aanbod
Doe in plaats van een goed aanbod een onweerstaanbaar aanbod aan je klanten. Een 'No brainer'.
Een voorbeeld van een No brainer zijn bonussen. Ongeacht de prijs die je ergens voor vraagt, die bonus wil jouw klant er zeker bij hebben.
Bied je klant tevens een garantieregeling aan. Met deze regeling weten klanten dat ze altijd safe zitten wanneer het product of dienst toch niet is wat ze ervan verwachten.
8. Website chat
Een live website chat is een tool waarmee jij in realtime chat met jouw website bezoekers. Je kunt hiermee direct vragen beantwoorden, goede klantrelaties opbouwen en eventueel klantzorgen wegnemen (wat weer zorgt voor meer verkopen ). Door een live chat dienst op je website aan te zetten, neemt het aantal bezoekers dat onverrichterzaken je website verlaat, af. Zie ook: je online bedrijf 24/7 open met deze gratis website chat tool.
9. Website header
Wat ik ook vaak merk, is dat wanneer je een websitepagina bezoekt, je direct een mega grote header afbeelding ziet en verder niets.. nada noppes…
Zorg dat het voor je bezoeker zo snel mogelijk duidelijk is wat ze op je site kunnen verwachten. WIIFM What is in it for me. Wij zijn er namelijk niet voor onszelf, maar wij zijn er voor de ander.
10. Zoekfunctie
Een zoekfunctie op je website heeft twee belangrijke voordelen:
1. Je bezoeker vindt dat fijn want hierdoor kunnen ze snel tot de kern komen of ze zien in
één oogopslag datgene waar ze naar opzoek zijn.
2. Voor ons als website eigenaar levert een goede zoekfunctie hele interessante data op. Met de juiste instellingen in Google Analytics kunnen we precies achterhalen welke zoekopdrachten de bezoeker heeft uitgevoerd op de website. Deze gegevens kunnen handig zijn voor je content en/of websiteoptimalisatie.
Samenvatting
Hieronder nog een keer alle tips op een rijtje.
- Maak gebruik van Social Proof
- Zet een exit intent op je site
- Test de snelheid van je website
- Maak gebruik van Call to Actions
- Gebruik opsomminglijstjes
- Creëer schaarste
- Doe een onweerstaanbaar aanbod
- Zet een website chat in
- Let op je website header
- Maak gebruik van de zoekfunctie
Kies 1 tip uit en implementeer deze vandaag nog.
dank je wel voor je interessante informatie 🙂
Graag gedaan Milly.
JIJ bedankt voor het achterlaten van een reactie!