Herken je dat, dat je soms even je 'mojo' kwijt bent? Dat je er even geen zin meer in hebt of niet meer weet 'waarvoor je het doet'? Dat je overweldigd bent of even geen sturing hebt?
Dit heb ik de laatste weken ervaren...
Motivatie is een veel gebruikt, maar ook ongrijpbaar begrip. Wat te doen als je niet geïnspireerd bent of als je je inspiratie bent kwijtgeraakt en het gevoel hebt om op te geven. Soms kan het gewoon even niet zo lopen in je business, ben je overweldigd, heb je zoveel te doen of kunnen resultaten uitblijven waardoor je ontmoedigd raakt.
Als het gaat om succesvol ondernemen, heb je veel motivatie nodig om tegenslagen te overwinnen, succes te behalen en de motor draaiende te houden. Zoals gezegd was ik zelf even mijn 'mojo' volledig kwijt... Dus inspiratie voor deze podcast & blog waardoor jij niet in dezelfde valkuil loopt, weer snel motivatie krijgt én houdt.
Laat je mij weten wat je ervan vindt? 😘
Je kunt jezelf ook abonneren & luisteren via Apple Podcasts (voorheen Itunes),
Spotify, Google Podcasts of Soundcloud
In alle eerlijkheid: wie heeft dat niet eerder gevoeld?
Motivatie is één van de meest belangrijke factoren om in actie te komen. Om jouw doelen te halen.
Motivatie is de som van alle BEWUSTE en ONBEWUSTE redenen om actie te ondernemen. Het staat voor onze drive om iets te doen. Synoniemen voor motivatie zijn drijfveer, beweegredenen of gewoon plezier.
Dé gouden tip voor motivatie ga je helaas in deze podcast niet vinden puur omdat deze simpelweg niet bestaat. Wat voor de één werkt, is voor de ander compleet nutteloos.
Vraag jezelf dit eens af:
- Wil ik (zo) doorgaan? Wees echt eerlijk naar jezelf
!
We kunnen namelijk niet altijd voor de volle 100% gemotiveerd zijn - Neem altijd een (kleine) pauze. Is er iets waar je echt graag aan wilt werken? Vergeet het woord ‘moeten’ en wat je 'zou moeten doen’ maar wat WIL jij? We gaan vaak van ons padje af omdat we denken dat we iets moeten doen. Luister eens goed naar je interne stem.
Als je antwoord is: dit is echt wat ik wil maar ik ben gewoon moe, of ik ben overweldigd, of bang, in de war of onzeker. Wat je gevoelens dan ook zijn.
Vraag jezelf dan af: wat houdt mij tegen?
Luister weer goed naar jezelf. Neem de tijd! En vraag door.
Misschien is het antwoord: Ik wil het nu niet doen of is het antwoord ik wil het niet op deze manier doen of misschien wil je meer support of wil je meer hulp.
Als het angst is vraag jezelf dan hardop af: waar ben ik bang voor? En luister aandachtig.
Wat houdt de angst tegen of wat voorkomt de angst dat je wil gaan doen? Waar wil het je van beschermen? Hoe wil de angst jouw ‘veilig’ houden?
Dus vraag jezelf af:
- Wil ik dit? Wil ik dit nog wel echt?
2. Wat houdt mij tegen?
3. Waar gaat mijn angst over?
Vanuit hier (als je echt goed gaat luisteren naar jezelf) krijg je heel veel antwoorden die je gaan helpen. Ga naar buiten, ga wandelen, begeef jezelf in de natuur om antwoorden te krijgen en om echt naar jezelf te luisteren.
2 soorten motivatie:
Wist je dat er twee verschillende soorten motivatie bestaat? Het kan worden onderverdeeld in intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie
Intrinsieke motivatie betekent dat je prikkels voor een beslissing of een bepaald project of taak uit jezelf komen. Het gaat je niet om het aantal likes op Instagram of om de mening van een ander, je doet gewoon je ding 😉.
Voor intrinsieke motivatie moet je je afvragen wat je persoonlijk leuk vindt en wat je beweegt (wat je drijft). Als je een blog start omdat je coach zegt dat je dat moet doen, maar je maakt veel liever een podcast dan komt je motivatie niet echt van binnen, maar van buitenaf en dat is extrinsieke motivatie. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat je het zelf graag wilt, niet omdat je van buitenaf wordt gemotiveerd om dit te doe.
Wanneer jij intrinsiek gemotiveerd bent dan doe jij je werk niet omdat jij daar heel veel omzet kan krijgen of bepaalde status tegenover staat. Jij bent je online bedrijf gestart omdat dit het leukste is wat er bestaat, je haalt er voldoening uit of omdat het bijvoorbeeld je passie. Je moet dingen wel superleuk vinden om te doen, anders hou je het niet vol.
Extrinsiek is dat de stimulans voor je beslissingen en acties van buitenaf komen, bijvoorbeeld door erkenning van anderen, door vergelijking op Social Media of dat je een bepaalde activiteit verricht omdat je anders een schuldgevoel krijg. Je doet iets omdat dit van een ander moet of omdat er een andere externe prikkel is die je drijft.
Het effect van activiteiten die je uitvoert vanuit intrinsieke motivatie zijn vaak sterker dan de activiteiten die je uitvoert vanuit extrinsieke motivatie. Dit komt omdat de motivatie vanuit je zelf komt, je doet iets omdat je dat zelf wil.
Extrinsieke motivatie is vrij makkelijk te verkrijgen door bijv. een coach, een boek, podcasts of een blog.
Beide vormen van motivatie zijn belangrijk en waardevol. Je hebt begeleiding van anderen nodig maar je moet er niet afhankelijk van worden. De échte kracht ligt bij jezelf: je intrinsieke motivatie.
Motivatie wordt vaak verward met zelfdiscipline. Toch is het iets heel anders.
Zelfdiscipline is de vaardigheid om jezelf dingen te laten doen die moeten gebeuren, ongeacht of je er zin in hebt, dus doen wat je MOET doen om je doel te bereiken.
Zelfsdiscipline gaat dus over hoe je dingen gedaan kunt krijgen, is dat wat waarop je kunt terugvallen wanneer je motivatie het laat afweten. Discipline is dat wat je doelen en dromen waar kan maken.
Jezelf motiveren gaat over WAAROM je iets wilt. Motivatie is dus eigenlijk ‘de reden waarom’
Motivatie helpt je om te beginnen.
Focus en discipline helpen je om dingen af te maken.
Als discipline de motor is, dan is je motivatie de sleutel die je motor doet laten starten. Focus is het stuur wat je in de goede richting houdt.
Stel, alles staat ’s avonds na het werk klaar om te gaan sporten maar de bank ziet er zo ontzettend verleidelijk uit en buiten is het koud en regent het. Zonder de nodige motivatie duik jij de bank op want dat is lekker warm en je kunt een andere keer ook gaan toch? Je hebt hard gewerkt dus het is ok om nu lekker te liggen. Het bekende stemmetje in je hoofd wint de strijd.
Dat stemmetje in je hoofd heeft het beste met je voor. Je brein wil je beschermen, want verandering wordt gezien als gevaar. Oude patronen of gewoonten worden op deze manier ‘veilig gesteld’. Een verandering in je business wordt als gevaarlijk gezien en dus probeert het stemmetje (je hersenen) dit tegen te houden. Om een positieve houding ten opzichte van verandering te creëren, is een sterke en overtuigende motivatie een absolute must.
Enkele tips om jezelf te motiveren
Motivatie om iets te doen of iets te veranderen dient in lijn te zijn met wie je diep van binnen bent. Je kunt jezelf niet motiveren voor een verandering die je diep van binnen niet wilt maken.
- 1Vraag jezelf eens af of je een duidelijk en doordacht doel hebt? Een goed doel is de basis van je motivatie. Mensen met een duidelijk doel bereiken meer dan mensen ‘die maar wat doen’. Zet uitdagende en concrete doelen voor jezelf.
Weet jij waar jij over 1, 2, 3, 4, 5 of 10 jaar wilt staan? Wat is jouw stip aan de horizon? Zowel persoonlijk als met je bedrijf? Zet dit als een beeld vast in je hoofd. (Maar creëer ook het vermogen om te improviseren als de dingen toch anders blijken te lopen). De weg naar je doel kan namelijk steeds veranderen. Blijf niet hangen in wat er niet is, maar ga aan de slag met wat er wél is. Kijk naar de mogelijkheden.
Maak je doelen SMART.
Een SMART doelstelling is niet vaag en vrijblijvend, maar concreet en actiegericht. doelen voor jezelf.
SMART is samengesteld uit de beginletters van de woorden:
Specifiek
Meetbaar
Acceptabel
Realistisch
Tijdsgebonden
Dit betekent dat je doel duidelijk, controleerbaar en meetbaar zou moeten zijn.
Met een SMART doelstelling kun je tussentijds makkelijk checken of je op de goede weg zit.
Ik wil meer leads via mijn website wordt dan: ‘ik wil in december 1.000 namen op mijn e-maillijst ’
Tip: je kunt ook een visionboard maken waarin je je doelen visueel weergeeft..
Wat mij enorm geholpen heeft is het feit/gedachten dat jouw succes niet definieert wie je bent. Dat jouw succes niet afhankelijk is van iets.. zoals van een uitkomst of een resultaat. (luister naar de podcast voor mijnvoorbeeld)
Sommige voelen zich alleen succesvol als ze een 6-cijferige lancering hebben of als ze 60 uur in de week werken.
Wat als je, wat voor uitkomst het ook geeft, je altijd jezelf kan zijn en je goed bent zoals je bent? - 2Reflecteer
Je hebt aanzienlijk meer kans om je doelen te bereiken als je ze opschrijft, met andere mensen deelt en op regelmatige basis je resultaten checkt.
Wanneer je doelen voor jezelf stelt, is het belangrijk om af en toe te reflecteren op die doelen waar je op dit moment staat.
Wat ging er goed?
Wat ging er minder goed?
Hoe zou het eventueel beter kunnen?
Hoe was je focus de laatste tijd?
Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn focus de komende tijd goed is?
Tip: zet eventueel tussendoelen of tussenstappen op zodat je ook op kortere termijn mijlpalen kunt bereiken en vieren!
Plan bijvoorbeeld per dag, week en maand wat je wilt bereiken en welke taken je dan zou moeten doen. Wees hierin wel realistisch anders verlies je weer de motivatie. Begin klein.
Hanneke Wessel van VA school hebben vlaggetjesdag in het leven geroepen. Het gaat over het vieren van successen, maar ook over het doorhakken van knopen. Elke breakthrough wordt gevierd. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de eerste opdracht, de eerste factuur verzonden en bijvoorbeeld als de website live is. Echt alles! Maar ook als de eerste klant opgezegd heeft omdat het niet lekker liep, als je je aanbod aangepast hebt. Sharing is caring!
Hanneke heeft ook in podcast 21 de 13 succesfactoren voor online ondernemen met ons gedeeld. - 3Wees je eigen cheerleader.
Wees lief voor jezelf. Iedereen gaat wel eens door mindere periodes. Jezelf bekritiseren heeft een averechtse werking waardoor je nog langer blijft ‘hangen’ in je mindere periode. Maar laat je gevoelens niet continue de overhand spelen. Lief zijn voor jezelf betekent rekening houden met je emoties en gevoelens maar ook met je lange termijn doelen, en dus niet op de korte termijn smoesjes verzinnen 😊.
Motiveer jezelf met positieve gedachten of affirmaties. Jij bent de cheerleader van jezelf en jouw bedrijf.
Met behulp van affirmaties kun je je zelfbeeld aanpassen, waardoor je andere beslissingen gaat nemen.
Met affirmaties installeer je bemoedigende woorden en krachtige overtuigingen in jezelf.
Wat je gelooft, beïnvloedt je gedrag, uitstraling én je resultaten.
Een affirmatie is eigenlijk gewoon een gedachte. Hoe vaker we bepaalde specifieke gedachten hebben, hoe meer we daarin gaan geloven (hoe meer we geloven hoe meer het in ons leven zal manifesteren).
Een groot voordeel is dat je eerder geneigd bent om door te zetten na een slechte ervaring als je vindt dat je ergens goed in bent. Je kunt het beschouwen als een mindere dag en vervolgt je pad weer 😉.
Het is bewezen dat negatieve gedachten er voor zorgen dat je gedemotiveerd wordt.
Voorbeelden van affirmaties:
- Ik bereik al mijn doelen
- Ik ben waardevol voor anderen
- Ik ben een succesvolle ondernemer
- Mijn succes is onvermijdelijk - 4Focus je op één ding tegelijk.
Als je gefocust bent, kun je veel sneller en beter werken.
Neem niet te veel hooi op je vork. Als je je aandacht teveel verdeeld over verschillende taken zul je zien dat de resultaten van al je taken slechter worden en daardoor verlies je ook weer je motivatie.
Door je hoofd bij één taak te houden, werk je uiteindelijk sneller en lever je betere resultaten.. En als het resultaat beter is, word je weer gemotiveerd…
Minimaliseer dus multitasking zoveel mogelijk.
Vraag jezelf af:
Wat zijn de 3 dingen die ik vandaag echt moet doen om mijn onderneming een stap verder te krijgen?
Zo zet ik (en met name omdat ik een rasechte Hoge Sensitieve Ondernemer ben) mijn telefoon uit, komen er geen meldingen binnen van apps zodat ik mij kan focussen en niet om de haverklap afgeleid wordt. Als ik dit niet doe dan word ik opgenomen in de planning van iemand anders en niet in mijn eigen planning 😉. Maar kijk wat voor jou goed voelt.
Enkele tips om gefocust te blijven is dat je werkt in blokken, een lijst maken met 3 dingen die je in ieder geval gedaan wilt hebben die dag, mediteren, dingen uitbesteden waar je niet goed in bent, regelmatig pauze nemen, de natuur ingaan, bewegen en kijken of je een dagelijkse routine in kunt bouwen. - 5
Stap in die succesvolle persoon, het is belangrijk dat jij jezelf gaan zien als een succesvol persoon.
Wat zou de succesvolle jij doen?Success is something you attract by the person you become – Jim Rohn.Wil jij succesvol zijn? Stap dan vandaag nog in de identiteit van de succesvolle jij.Als jij jezelf succesvol voelt dan zul je er namelijk ook meer van ervaren. Weet je dat jij jezelf kun ‘overtuigen’ door in het gevoel van succes te stappen? Visualiseer jezelf hoe je leven eruit zal zien als jij je doelen hebt bereikt. Maak en schrijf dit zo gedetailleerd mogelijk.
Heb jij nog persoonlijke motivatie of andere tips? Leuk als je dit deelt in een reactie onder dit blog!
Ik wens je heel veel motivatie!