IGTV Handleiding en tips

Heb je al gehoord van de nieuwe Instagram functie: IGTV (InstaGram TV)?

IGTV is de nieuwe video app cq. platform van Instagram met video’s van max. 1 uur. Alles wat je moet weten over IGTV app staat in deze IGTV Handleiding en Tips.

Hoe maak jij je eigen IGTV kanaal aan?

Je kunt je IGTV aanmaken via de standalone applicatie van Instagram of via je Instagram homepage.

IGTV aanmaken via de IGTV applicatie:

 1. IGTV is een ‘stand alone’ applicatie van Instagram.
  Zodra je de aparte applicatie geïnstalleerd hebt, wordt deze wel zichtbaar in je Instagram account maar je dient dus eerst de IGTV app apart via je app store te downloaden.IGTV Kanaal maken
 2.  Na het downloaden kun je via instellingen je eigen kanaal aanmakenIGTV kanaal maken
  IGTV aanmaken(afbeelding via Instagram app)

IGTV aanmaken via Instagram Startpagina:

 1. Klik op het IGTV icoontje rechtsboven op je Instagram Home Pagina
 2. Klik vervolgens op het tandwieltje in de IGTV applicatie, dit brengt je naar een menu
 3. In dit menu heb je de mogelijkheid om je kanaal aan te maken

IGTV Kanaal aanmaken

(afbeelding via Instagram app)

Het eerste wat je zult zien als je inlogt op IGTV is een video waarvan Instagram denkt dat je die leuk zult vinden. Deze staat ook gecategoriseerd onder ‘Voor Jou’. Zie screenshot hieronder.

De video zal automatisch afspelen maar het geluid staat standaard uit. Wil je meer video’s ontdekken waarvan Instagram denkt dat dit relevant is voor jou dan hoef je alleen maar door titels van de video’s onderaan heen te scrollen.

Onder ‘Populair’ zul je trending video’s vinden van personen die je niet volgt (dit is eigenlijk Instagrams manier om jou kennis te laten maken met nieuwe personen om te volgen).

Naast de ‘Voor Jou’ tab is ‘Volgend’ tab zichtbaar. Je kunt hier de video’s bekijken van degene die jij al volgt via Instagram.

Als je een video wilt bekijken (gekozen uit je video-stream), klik dan op de video door op het scherm te klikken. De titel en de omschrijving verwijderen en de video wordt zichtbaar op een volledig scherm.

Een niet afgekeken video blijft bewaard onder tabblad ‘doorgaan met kijken’.

Interactie op een IGTV video:

IGTV handleiding

Je kunt, net als bij een Instagram bericht, reageren op een IGTV video door middel van een hartje, reactie of delen functie.

Wanneer je op het ‘berichten-icoontje of ‘reactie-icoontje’ klikt worden alle reacties zichtbaar en kun je zelf ook een reactie plaatsen.

IGTV Tips & Technieken voor je eigen IGTV kanaal:

✰ Je kunt IGTV zowel op je mobiel als op je computer gebruiken (inclusief het uploaden!).

✰ Het is alléén mogelijk in ‘portret-modus’ oftewel verticaal.

✰ Video uploads is op dit moment (voor de meeste kanalen) alleen mogelijk tot en met 10 minuten. Uiteindelijk zal dit uitgebreid worden naar 60 minuten.

✰ Je kunt niet opnemen binnen IGTV, je kunt alleen video’s uploaden. Je kunt het vergelijken met YouTube.

✰ Instagram video’s, Stories (verhalen) en Instagram Live worden niet automatisch bewaard op je IGTV kanaal. Je dient ze zelf op te slaan en vervolgens te uploaden naar je IGTV. 

✰ Je kunt niet (zoals bij YouTube) je video’s segmenteren of onder brengen in specifieke lijsten. Je video’s zijn (op dit moment) zichtbaar in 1 lange ketting van opeenvolgende video’s.

✰ Bij iedere video kun je een eigen titel en omschrijving instellen. Gebruik deze! 😉

✰ De titel van je video wordt rond de 20-25 karakters afgesneden in de ‘thumbnail’ van je kanaal. Mijn advies is om je titels zo kort mogelijk te houden of vermeld de belangrijkste inhoud aan het begin van je titel.

✰ Je kunt aanklikbare links plaatsen in de omschrijving van je video! (kan in YouTube ook maar 90% van de online ondernemers maken hier géén gebruik van en dat is een enorm gemiste kans want je wilt ze tenslotte kunnen mailen toch? 😉 #hint Maak hier dus gebruik van door verkeer en conversies te genereren.

✰ Je kunt meerdere hashtags plaatsen in je omschrijving (net zoals een Instagram bericht). IGTV video’s met hashtags worden zichtbaar in de zoekresultaten! 

✰ Je kunt je video omschrijving niet meer bewerken na het uploaden dus zorg dat het direct goed is. 

✰ Via je Startpagina, rechtsboven kun je, via IGTV icoon, je IGTV Kanaal bekijken/bereiken.

Bekijk hier mijn 3 tips hoe je IGTV op- en inzet

Je IGTV video op je tijdlijn door laten verwijzen naar IGTV

IGTV video uploaden vanaf je computer

 

Instagram Hoogtepunten

 

 

Meer Lezen?

5 redenen waarom je een Facebook Pixel op je websi... Adverteren op Facebook wordt door heel veel ondernemers ingezet als marketinginstrument om hun doelgroep te benaderen. En logisch ook, Facebook advert...
Waarom ik overgestapt ben naar ActiveCampaign (het... E-mailmarketing is de fundering voor het succes van je online bedrijf. Dat is wat mij van het begin af aan al duidelijk geworden is.'The money is in t...
Automatisch doorverwijzen van je Instagram Video o... Hoe kunnen jouw Instagram tijdlijn bezoekers jouw volledige video bekijken in jouw IGTV?Instagram kan in jouw video automatisch een link laten zien me...
Facebook bericht inplannen (update 2018) Het inplannen van een Facebook bericht op je Facebook PaginaSinds medio 2018 is deze functie gewijzigd, en gezien de hoeveelheid e-mails die ik hierov...
Ontdek de Instagram Swipe Up Functie in je IG Stor... Je hebt via Instagram Story de mogelijkheid om vanuit je Instagram Story (verhaal) een link te delen naar een externe websitepagina. Je kunt via deze ...
 • Mariella Serra schreef:

  Hi Ria. Thanks voor je duidelijke uitleg. Ik heb nog een vraag over filmpjes uploaden via mijn computer en snap nog niet zo goed wat nu precies verticaal is. Ik heb veel leuke filmpjes op mijn computer staan en kan ze ook inkorten maar het lukt me niet om ze te uploaden. Wat is nu precies verticaal? En kun je ervoor zorgen dat horizontale filmpjes wel geupload kunnen worden? Via een speciaal platform? Ik probeer nu via de computer een filmpje te uploaden op Instagram maar nu heb ik niet die mogelijkheid. Ik zie de IGTV knop niet dus ik kan ook niet zien wat hij aangeeft als het filmpje niet compatible is. Heel jammer want ik heb al een paar leuke filmpjes staan. Groetjes Mariella

 • Mariella Serra schreef:

  Ja dit geeft hij aan als ik een video filmpje wil uploaden: ‘Beeldverhouding van video moet 9:16 zijn’ Wat houdt dat in?

  • Ria Kaashoek schreef:

   Hallo Mariella, Dat is de verhouding van je video. Zoals je een video (rechtop) zou opnemen met je smartphone zou kan je dit ook uploaden op IGTV. Ik kan nog niet vinden hoe we video’s van YouTube het makkelijks kunnen converteren maar ik denk dat hier snel software voor beschikbaar komt ;). Groetjes, Ria