Welk Verhaal Vertel Jij Jezelf?


Welk verhaal vertel jij jezelf? Ben je je bewust van je eigen verhaal?

Je bent je er misschien niet van bewust, maar de hele dag vertellen wij onszelf verhalen. Is dit verhaal positief en ga je als een raket of helpt dit jou of is dit negatief en belemmerd dit je? Helpt jouw verhaal je om je doelen te bereiken? Klopt het verhaal wat je jezelf vertelt nog wel?


Je kunt jezelf ook abonneren & luisteren via Apple Podcasts (voorheen Itunes), 
SpotifyGoogle Podcasts of Soundcloud


[Klik op de player hierboven om de aflevering te luisteren of scroll naar beneden om te lezen inclusief alle, in deze aflevering, genoemde links]

Welk Verhaal Vertel Jij Jezelf?

Een tijdje geleden kreeg ik van een dame een lidmaatschapsverzoek voor mijn Facebook Groep. Om te kunnen inschatten of iemand in mijn groep past, stel ik altijd drie vragen.

Haar antwoord op de eerste vraag, raakte mij tot in de kern.

De vraag luidt: Wat zijn je uitdagingen als het gaat om het bouwen van je online bedrijf?

De start van haar antwoord was: “ik ben niet meer de jongste (54) dus…..”

Het ontroerde en triggerde mij. In deze blog en podcast vertel ik je waarom.

Je staat er misschien niet bij stil maar heel de dag door vertellen wij onszelf verhalen. Dag in, dag uit. Soms zijn dit hele intense verhalen die wij als waarheid aannemen. Zo’n verhaal is ongelooflijk bepalend voor je doen en laten. Het kan je heel ver brengen maar ook niet…

Er zijn namelijk  2 soorten verhalen

  1. Verhalen die je motiveren en waar je blij van wordt
  2. Verhalen die je klein houden en die je verdrietig maken

Sommige verhalen zijn niet eens je eigen verhalen. Het zijn verhalen die anderen jou verteld hebben en die jij voor waarheid bent gaan aannemen. Er zijn ook verhalen die allang niet meer passen bij de persoon die je nu bent.

Deze dame van 54 vertelt zichzelf het verhaal dat ze niet meer de jongste is (54) en daarom niet meer mee zo snel meekomt.  Voor jouw beeldvorming: ik ben 50 (!)

Als je een verhaal (positief of negatief) consequent aan jezelf vertelt, dan ga je erin geloven en creëer je je eigen werkelijkheid.

Dus welk verhaal vertel jij jezelf? Wat denk je en zeg je tegen anderen?

De Wet van Aantrekkingskracht

De Wet van Aantrekkingskracht ook wel bekend als The Law of Attraction werkt als een ingenieus systeem. De “wet” gaat ervan uit dat alles energie is. Onze gedachten en intenties hebben een eigen trilling en trekken overeenkomstige energieën aan.

Vind je jezelf te dik? Dan zullen er allerlei bewijzen komen dat je te dik bent. Vind je het een rotdag? Dan zal het bewijs dat het een rotdag is, meerdere keren bij je aankloppen en bevestigen dat het inderdaad weer zo’n dag is. Met als gevolg dat jij denkt: zie je wel of ja hoor ik heb gelijk!

Verander jij jouw mindset en ga je op zoek naar de positieve kanten van jouw off day, dan zul je keer op keer bewijzen aantreffen dat het eigenlijk een hele mooie dag is. Het is dus maar net waar jij je aandacht op legt. En alles wat aandacht krijgt groeit.

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Ons brein gelooft namelijk alles wat we zeggen en denken.

De dame in kwestie vertelt zichzelf dat ze te oud is. Dat ze bepaalde dingen niet meer kan omdat ze ‘de jongste’ niet meer is.

Zij zal continue bewijzen vinden dat ze ‘de jongste’ niet meer is. En in alle eerlijkheid: ik ben ook de jongste niet meer (hahaha) maar daar sta ik dus helemaal niet bij stil. Ik voel dat niet. Ik vertel mijzelf dat verhaal niet.

Ik vertel mijzelf een ander verhaal. Dat ik er mag wezen, ondanks dat ik 50 ben. Dat ik nog volop in bloei en in ontwikkeling ben. Dat het fantastisch is dat ik al 50 ben en ik andere mensen mag helpen met wat ik meegemaakt heb en wat ik weet.  

Ik heb een prachtig voorbeeld voor je.

Mijn zus heeft jaren geleden (zeer succesvol) haar eerste planner op de markt gebracht. Ieder jaar geeft zij deze opnieuw uit. Toen zij het idee voor de planner kreeg, heeft zij er direct vol enthousiasme en energie actie op ondernomen. Ze heeft met heel haar ziel en zaligheid eraan gewerkt. Binnen no-time na lancering waren er 2.000 van verkocht. Haar uitgever zei : ‘Wow dat is echt goed want de planner markt is volledig verzadigd’.

Welke lessen kun jij hieruit halen.  
1. De uitgever vertelt zichzelf het verhaal dat de planner markt volledig verzadigd is, wat dus niet blijkt uit het feit dat mijn zus zeer succesvol haar planners verkoopt.

2. Niet gehinderd door enige kennis van de planner markt 😊 heeft mijn zus haar plan en idee gevolgd. Stel je nu eens voor dat ze dezelfde overtuiging had als haar uitgever. Dat zij zich had laten leiden door het verhaal wat anderen haar vertellen. Dan kan ik je hierbij vertellen dat de planner het daglicht nooit zou hebben gezien.

Nog een aantal voorbeelden van verhalen die je jezelf kan vertellen:
Het is moeilijk om klanten te krijgen, ik ben dom, ik kan niet schilderen, ik ben te dik, ik ben niet capabel genoeg, ik kan niet XYZ, Ik ben altijd te laat, Mijn vrienden negeren mij altijd, ik ben niet goed genoeg, het is te laat om nu nog te veranderen, wie zit er nu op mij te wachten, ik krijg nooit genoeg omzet, ik moet hard werken om iets te bereiken, ga door en laat vooral je kwetsbaarheid niet aan anderen zien, op mijn werk heb ik altijd de moeilijke gesprekken, ik heb nooit inspiratie om content (blog, podcast of social media berichten) te maken, anderen zijn beter, slimmer, sneller, knapper. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Mijn dromen komen nooit uit.

Lieve jij, vraag jezelf nu eens af: Vertel jij jezelf elke dag hetzelfde verhaal? Het verhaal dat het niet lukt, dat het moeilijk is, zwaar. Dat je niet goed genoeg bent, dat het nooit zal lukken?

Al deze gedachten, alles wat je jezelf wijs maakt, dat is allemaal JOUW verhaal. Dat is wat je jezelf keer op keer laat geloven maar dat is NIET de waarheid. Het is slechts jouw zienswijze. Maar door jezelf dit verhaal te vertellen en het volledig te geloven, het dus aannemen als waarheid wordt het ook DE waarheid.

Het goede nieuws is: als jij jezelf een negatief verhaal kan vertellen, dan kun jij jezelf ook een positief verhaal vertellen.

Draai het om!

Klanten komen moeiteloos op mijn pad, ik leer iedere dag, zolang ik een penseel met verf op het doek kan zetten, kan ik schilderen, iedere dag gaat mijn gezondheid vooruit, Iedere maand stijgt mijn omzet enz.

Ik weet niet of je de documentaire van Bibian Mentel hebt gezien op Netflix?

Zo niet dan is het zeker aan te raden om te kijken. Bibian heeft vele malen kanker gehad en net zoveel keer overwonnen. Wat als Bibian gezegd zou hebben, ik heb kanker dus ik kan het niet? Wat voor ander verhaal zou dat geworden zijn?

Sta regelmatig stil bij wat je denkt en vraag jezelf af: is dit een verhaal die ik mijzelf vertel? Klopt dit verhaal wel of heb je jezelf iets wijs gemaakt? Is dit écht de waarheid?

Zolang jij namelijk gelooft in je eigen verhaal, verander je niet.

De bevestiging voor het maken van dit blog & podcast kwam de dag nadat het zaadje was gepland.

Ik bel met mijn vriendin en we hebben het over mijn adventskalender (Ieder jaar lanceer ik mijn digitale adventskalender waarop je 24 dagen lang een virtueel deurtje kan openen. 
Schrijf je hier nu in of meld je aan voor de wachtlijst van volgende keer..)

Zij heeft mijn adventskalender aangevraagd en ik geef haar nog een toelichting op de
Canva en Mollie tip uit de kalender. 


Zij zegt: “het is super interessant wat je allemaal deelt en echt geweldig wat er allemaal mogelijk is maar…”

En hier komt het verhaal wat ze zichzelf vertelt.  

Ik kan dat allemaal niet want… (en vervolgens volgt de overtuigingen waarin ze zelf gelooft, dat ze niet creatief is, dat haar mensen daar niet op zitten te wachten, dat ze het niet kan, dat ze niet technisch is (ondanks mijn stap-voor-stap uitleg met de over-mijn-schouder heen-kijk video)

Maar het meest gekke is: ze heeft het niet eens geprobeerd!

Dus doordat ze zichzelf van tevoren al een verhaal vertelt EN er rotsvast in gelooft, belemmert zij zichzelf in haar business groei. Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. Ik kan je wel tig voorbeelden vertellen.  

Verander je verhaal en verander je keuzes!

Het is heel simpel: wees je bewust van het verhaal wat je jezelf vertelt. Kijk eens naar de positieve kanten van het verhaal, draai het om.

Neem nu mijn adventskalender:

Gedurende 24 uur is mijn zéér waardevolle (al zeg ik het zelf en volgens de vele honderden ondernemers die mee doen ook) tip, strategie of tool te bekijken.

De één stuurt mij een berichtje met alle lof dat ik dit gratis deel en hoe ze er naar uitkijkt om de volgende ochtend weer een nieuw deurtje te openen. Dat ze tijd inruimt om de tips, strategie of tools toe te passen en waar ik wil dat ze een review voor mij achterlaat (dus positief).


En de ander stuurt mij een berichtje dat het belachelijk is dat ze het maar 24 uur kunnen bekijken en dat ze het nooit toe kunnen passen en dat ze ’s avonds moe is en het dan wel eens vergeet en dat ze vindt dat ik het maar na moet sturen (dus negatief).


Wie trekt negatieve dingen aan en wie trekt positieve dingen aan?


Als persoon A mij eens een keer een e-mail zal sturen voor een kosteloos advies. Dan ben ik vele malen sneller geneigd om iets voor persoon A te doen, dus trekt zij automatisch positieve dingen aan en persoon B past niet bij mij en mijn bedrijf punt 😉.


Als jij de positieve kanten belicht van alles wat op je pad komt of meemaakt, is daar een ander gevoel aan gekoppeld. Een positief, fijn en een licht gevoel. Daar wordt jouw lijf, jouw brein, ‘jouw zijn’ blij van en zolang jij dat gevoel blijft volgen,  is het automatische gevolg dat je vele malen sneller, lichter en makkelijker je doel bereikt.


Je hebt ALTIJD een keuze.

Ja lekker makkelijk of jij hebt lekker makkelijk praten zul je denken. Maar toch is het écht zo. Ik ben het met je eens dat je niet altijd invloed hebt op situaties waarin je je bevindt maar je hebt WEL invloed hoe je ermee omgaat. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat alles gebeurt met een reden.


Geloof jij ook in jouw verhaal? 

Weet je zeker dat jouw verhaal de waarheid is?

Dat wat je allemaal hebt meegemaakt, gezien, ervaren en geleerd de absolute waarheid is?


Jouw waarheid over goed of fout, mooi of lelijk, groot of klein…. Dat is allemaal aangeleerd. Wordt het misschien tijd voor een nieuw verhaal?


Verander je verhaal, verander je gedachten, dan verandert de wereld om je heen en trek je dingen aan die je dichter bij je doel brengen.

Nu is het tijd om je verhaal te gaan herschrijven. Je hebt altijd een keuze in welk verhaal jij jezelf vertelt of laat vertellen. Als iemand iets tegen je zegt, hoef je dit niet voor waarheid aan te nemen. Zie het als informatie van iemand en jij bepaalt of de informatie waardevol en/of toepasbaar voor jou is of niet.


Je kan het ook beschouwen als een kadootje wat je wel of niet wilt aannemen.


Schrijf voor jezelf nu eens je 5 beste eigenschappen op (het liefst meer maar ik maak het je gemakkelijk) en denk eens na over wie je wilt zijn, wat wil je bereiken, wat wil je doen, wat wil je hebben en vooral hoe wil je je voelen? Schrijf dat voor jezelf op en werk hier iedere dag aan.


You can do it! Go for it!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>